Национално движение Русофили на обвинения в шпионаж Николай Малинов, политическа партия

...
Национално движение Русофили на обвинения в шпионаж Николай Малинов, политическа партия
Коментари Харесай

Проруските среди в България: какво ни разказаха хора отвътре

Национално придвижване " Русофили "  на обвинявания в шпионаж Николай Малинов, политическа партия " Възраждане "  и други изгряващи " звезди "  на прокремълския хоризонт като СРБ  " Русофили България ": 51-годишният Емил* е минал през тях като член или непосредствен помощник. Той се причислява към проруските среди в България към 2014 година.

Твърди, че до момента в който членувал в русофилската общественост и установил заплаха за националната сигурност, е изпращал сигнали на управляващите. След съветската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 Емил се обявява срещу войната, а заканите не закъсняват. " В една от обществените мрежи ми изпратиха запис на екзекуция, с цел да имам едно мислено ", споделя той пред Дъждовни води.

Каква е тактиката на Кремъл за България

На какво се дължи роенето на проруските организации в България - политически и публични, неправителствени? Отговорът е елементарен. От " Атака ", през " Възраждане ", до учредената неотдавна партия на Стефан Янев - проруският електорат и симпатизиращите на Москва постоянно са били обект на сериозен интерес и ухажване от мощните на деня.

Експерт по национална сигурност и някогашен чиновник от бранша, поискал анонимност**, съобщи пред Дъждовни води, че още през 2015 година Москва е взела решение да спре финансовата си поддръжка за " Атака ". Причина за това, съгласно него, било маргиналното състояние, в което партията сама се сложила. Традиционно другарската към Кремъл Българска социалистическа партия пък, съгласно самите руснаци, била с отслабващи позиции.

" До анексирането на Крим през 2014 Русия организираше хибридни интервенции единствено в страните от някогашния Съветски съюз. След това стартира да го прави в целия свят ", показва някогашният чиновник. Същевременно акцентира, че Москва още преди години си е давала ясната сметка, че с течение на времето въздействието ѝ в България понижава, а вероятностите ѝ, в това число в енергийната сфера, са мощно лимитирани. Кремъл знае добре и, че отношението към огромните съветски планове в България е отрицателно, защото хората ги свързват с корупция и обогатяването на локалната олигархия, показва той.   

В тактиката си за България Кремъл изключва директни силови намеси и средства и залага най-вече на игра с малцинства, проруски сили като партии и неправителствени организации, икономическа взаимозависимост и вложения, споделя още специалистът. Русия е стигнала до извода, че понятия като " приятелски нации "  и " братушки "  вече са изтъркани и не работят.

Случаите с отравянето на оръжейния производител Емилиян Гебрев и гърмежите в редица български военни фабрики, в които прокуратурата с години забавяне откри съветска връзка, вършат изключение от общата политика да не се употребява мощ. Същевременно роенето и вътрешната конкуренция сред проруските организации и партии в България през последните години съответствува с описваната тактика. Още през 2015 разузнаването е засякло съветски военни инструктори, които обучавали " български патриоти "  в габровския Балкан, показва специалистът по национална сигурност.

През 2016 и 2017 немската телевизия ZDF и италианската RAI 3 демонстрираха разширени репортажи, в които руснаци образоват варненската проруска паравоенна организация Войнски съюз " Васил Левски ". Тя и свързаната с нея БНО " Шипка "  нееднократно през годините са призовавали за държавен прелом.

След обвиняванията против Малинов: нови знаменосци

След повдигнатите обвинявания против Николай Малинов в русофилските среди в България е настъпила смяна. Новите водачи не блестят с ярки политико-пропагандни тези и се нареждат в паравоенния и охранителния набор. Емил твърди, че малко известният Съюз " Русофили България "  е спечелил доста поддръжници за сметка на придвижването на Малинов, откакто последният беше измамен под отговорност през 2019 година. Пред Дъждовни води Емил изяснява отслабването на структурата със боязън у почитателите ѝ. " Русофилите в България са слаби. Точно това ги прави толкоз рискови ", твърди той. " Организацията на Малинов сега е изядена, тя беше унищожена. "

Лидерът на Съюз " Русофили България "  - организация, която не е записана - се показва с името Максим Суворов и може да бъде забелязан на фотоси с съветската посланичка Елеонора Митрофанова в интернет. Той е уредник на защитата на паметника на Съветската войска и на шествието " Безсмъртен полк "  в София. Във Фейсбук-профила си Суворов показва поддръжката на своята Неправителствени организации за една-единствена политическа мощ - " Възраждане ".

От описа на Емил не става изцяло ясно дали съгласно него нерегистрираният съюз на Суворов има като съществена цел разпространяването на съветски тези и проява на наличие, или просто събирането на членски импорт. С тази организация е обвързвано още едно сдружение призрак - " Международна дипломация за мир ". Според Емил то желало да разпространява концепциите за съветския мир и свят, както и да нарежда по-добре личното си управление.

Членската карта на " Международна дипломация за мир "  имитира символиката и логото на Организация на обединените нации. На негоден британски документът показва притежателя като посланик и " утвърден сътрудник на Обединените народи ". Подобна организация също не съществува нито в българските регистри, нито в структурите на Организацията на обединените народи.     

България - в епицентъра на източното русофилство

Другият водач и заместител на Суворов в двете фантомни организации е унгарецът Тамаш Йеньо Секереш, интернационална " звезда "  на българското русофилство. На заседание на " Възраждане "  през 2018 година лидерът Костадин Костадинов го показва пред партийния актив като член на унгарската националистическа партия " Йобик "  и на самата " Възраждане ". Започнала като крайнодясна екстремистка и антисемитска организация, " Йобик "  в момента е направила завой към по-умерен политически консерватизъм. Разполага с 10 места в Народното събрание в Будапеща и един евродепутат. Секереш е и някогашен претендент за европарламента на " Възраждане ".

" Всички доста бързо харесаха Тамаш поради интензивността и предприемчивостта му ", спомня си Емил. За пръв път името на унгареца се загатва от българските медии през 2016 по мотив " награждаването "  с фиктивни военни чинове на ловците на бежанци Динко Вълев, Петър Низамов и на граничаря Вълкан Хамбарлиев, който през 2015 уби афганистанец след рикоширал куршум. 

Кой управлява проруските организации?

Въпросът дали българските служби имат най-малко непълен надзор върху проруските организации в страната остава неуточнен. Такъв надзор би трябвало да бъде грижа на ДАНС, само че ДАНС е пробита, разяснява пред Дъждовни води някогашният чиновник от бранша на сигурността. В службите сега има цели отдели, които не са лоялни към България, уверен е и Емил.

Източникът на Дъждовни води разяснява още, че неправителствените организации, свързани с някогашни чиновници в силовите ведомства и структури с военно-силова устременост, са цялостни с безкритични поддръжници на Путин. Твърди още, че част от участниците в проруските демонстрации през последните месеци са получавали пари, които са минавали през известен престъпен воин от Северна България.

Българските и съветските служби, в това число и сега, поддържат работещи линии на връзка, изяснява специалистът по национална сигурност. Пресен образец за това е освобождението на моряците от кораба " Царевна ", който беше блокиран в Мариупол. Още до момента в който българите бяха на борда му, министър председателят Кирил Петков разгласи в края на април, че тече специфична интервенция за освобождението им, в която София комуникира и с Украйна, и с Русия. 

И до момента в който прокуратурата се занимава с атрактивни за публиката тематики като съветските шпиони и русофилството, към този момент няма индикация българските институции да демонстрират интерес към вероятно присъединяване на доближени до властта в едри икономически афери с съветско присъединяване и корупционен капацитет.

*Самоличността е изменена.

**Редакцията разполага с имената на интервюираните

 

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР